Gener er ikke alt
Forskningssjef ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI, Johannes Gjerstad leder et forskerteam med ryggsmerter som spesialfelt. Nylig publiserte de i samarbeid med Oslo Universitetssykehus en studie i tidsskriftet Pain, der de så nærmere på genetiske forhold hos pasienter med korsryggssmerter og isjias.
Forskerne fulgte 296 pasienter med korsryggssmerter i en femårsperiode. Målet var blant annet å finne ut om genetiske faktorer påvirket pasientens smerteforløp.
– Vi fant at genetisk variabilitet hadde betydning. Spesielt to av gen-varianetene, OPRM1 rs1799971 og MMP9 17576, var assosiert med smerte. I tillegg fant vi, som forventet, forskjeller mellom kvinner og menn. Det er viktig å poengtere at det er assosiasjoner vi har undersøkt, ikke årsakssammenhenger, sier Gjerstad til STAMIs nettsted.
– I løpet av de siste årene er et panel av genvarianter er blitt studert. Genvariantene vi har sett på er enten knyttet til perifer inflammasjon eller smerteprosessering i hjernen. Vi mener genene kan være viktige for det som skjer i ryggen, men også for prosesseringen av smertesignaler i hjernen. Sammen gjør dette at genene har betydning for pasientens opplevelse av smerte, utdyper han.
Det er likevel ikke slik at smerte forutbestemt av genene våre.
– Genene er kun moderatorer, forklarer Gjerstad.
– De har en viss betydning, men samtidig relativt liten gjennomslagskraft. Sammenliknet med andre faktorer som psykososiale forhold og fysisk aktivitet, har genetikken relativt lite å si. Det er mest sannsynlig interaksjonen mellom arbeidsbelastningen og de genetiske faktorene som avgjør hvordan smertene utvikler seg.
Lenke
Ryggsmerter og genetiske faktorer, Sak på STAMIs nettside
Siste nytt
Gir ventetidsløfte
Regjeringen vil snu trenden og få ned ventetidene til sykehusene. I dag present…
Helseministeren går av
Under en pressekonferanse fredag formiddag, annonserte statsminister Jonas Gahr …
Bruken av smertestillende øker
For mye paracetamol kan skade kroppen, men én av seks arbeidstakere bruker smer…